onsdag 21 januari 2009

Svenskar – utan ansvar

Det känndes befriande att läsa Curt Nordstedt – Våld mörkas och bagatelliseras i dagens SvD.

Det känns som om vi i Sverige under lång tid har fråntagits vårt ansvar över våra liv och våra handlingar. Vi har i alla avseenden byggt ett välfärdssamhälle som som skall sörja för allt och servera oss allt som vi behöver enligt politiker. Vill vi sedan något annat än vad de har tänkt sig så blir vi egoister och är osolidariska. Att som svensk bli anklagad för det är väl det värsta!

I och med att vi fråntagits vårt ansvar för våra liv och att alla skillnader är ett tecken på orättvisa så blir det ju något för den socialistiska kampen att rätta till med ett än mer sörjande välfärdssystem. De drabbade blir givetvis som konsekvens då också betraktade som offer och där med inte ansvariga.

Nu har vi massa individer som begår brott – offer och inte ansvariga, vi har en massa tjänstemän som begår fel – dåliga rutiner, inte ansvariga och vi har politiker som inte någonsin får skulden för vad som görs utan får skylla på andra – Thomas Bodström och GP i Egypten/CIA affären.

Ingen är ansvarig alla är offer i socialismens namn har vi där med också berövats vår rätt att vara en individ och människa.

Se hur det resoneras i USA, även Obama, där alla har rätten att söka sin egen lycka men är också ansvariga för vad de beslutar. Man ser sig inte som offer utan ser vad som kan göras. Mer grundläggande värderingar i Svensk politik skulle räta ut ett och annat.

För övrigt anser jag att socialism är omänskligt och cyniskt och att monopol bör förstöras.

8 kommentarer:

 1. Stefan & Mikael: Don't we look smart!
  kanske vore en bra start på smartness att stava rätt i bloggrubriken "Because we´re lookin´out for you" ska det vara.

  Looki´n känns sådär smart, för det är väl ändå så att er smartness inte bara är looks...

  *ler*

  /andrej

  SvaraRadera
 2. Hej Andrej, tack för ditt påpekande!
  Du har helt rätt , det blev fel när vi gjorde vår logga.
  Men vi SER väl smarta ut? ;)

  S&M

  SvaraRadera
 3. Du har fel. Vi är alla ansvariga, mest offren, och i själva verket är det gärningsmännen som är de verkliga offren.

  SvaraRadera
 4. Tack för din synpunkt "Stefan sa..."

  ja jag har förstått att det är en del som tycker så men det gör inte jag och jag kan inte förstå hur ett samhälle ska fungera väl om man inte börjar se att många fattar dåliga beslut och att de då också är ansvariga för detta.

  Sen gillar jag ju idén om att "det krävs en hel by för att uppfostra ett barn" vilket ger oss alla ett ansvar.

  SvaraRadera
 5. Ansvar är en målsättning som kräver en förmåga.
  Misslyckas man så är detta ett tecken på att man saknade denna förmåga.

  Den relevanta frågan blir därför.

  Varför saknar människor förmåga och kunskap?

  Nästa fråga: Hur ger man folk förmåga och kunskap?

  Mer relevant än ansvarsbegreppet när skadan redan är skedd.

  MVH

  SvaraRadera
 6. Hej Anders, jag tycker din vinkling är intressant (inte bara här utan även på din blogg). Det är nog så att ofta saknas det kunskap och förmåga. Då kanske uppväxt och omgivning har brustit när det gäller kunskap och moralisk kompass men är det inte så att vi är alla skapade olika i våra psyken, vi vet att många har svårt att vänta på belöning utan gärna tar ut den direkt. De kan inte vänta på en påse godis utan äter upp sin enda godis direkt. Eftersom det kan vara rätt för dem så kan man inte förbjuda eller styra uten de måste få avgöra själva men då också ta konsekvensen av sitt beslut. Det är vad jag menar med ansvar och att det placeras där det hör hemma hos den som gjorde sina val.

  Tack igen!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Du vet väl att det fria valet enbart är en illusion. En föreställning likt Gud.

  Däremot är förmåga och kunskap något verkligt.

  Jag tycker därför att vi ständigt skall satsa på att förbättra förmågan och kunskapen.

  Har man kunskap och förmåga så har man betydligt högre sannolikhet att göra kloka val och "selektera" med metoder som andra människor uppskattar och har glädje utav.

  Fredligt!

  PS! I den dystopiska botten kan det dock vara så att vissa människor föds med så starka genetiska anlag som styr dom mot det destruktiva och "onda" så att det sannolikt är en utopi att nå en nollvision vad gäller kriminalitet.
  Frihetsberövandet är med stor sannolikhet en metod som alltid måste finnas. En realistisk metod. Men tro inte att dom som blir frihetsberövade har haft ett fritt val att välja. Dom blir hur vi än ser det ett offer i det "genetiska spelet".

  MVH

  PS! Läs gärna mina kommentarer i inlagan som finns i denna länk så kanske jag blir tydligare i min ståndpunkt DS

  http://nonicoclolasos.wordpress.com/2008/12/28/hardare-fangelser-och-aterfall-i-brott/

  SvaraRadera
 8. Hej Anders.

  Huruvida Gud är en illusion eller inte är ett uttryck för vad man väljer att tro på.
  Om man anser att Gud är en illusion så är det också en tro. Om man inte kan bevisa att Gud existerar så kan man inte heller bevisa motsattsen. Dock finns det nog själ för många att tvivla, det kan jag hålla med om.

  Att säga att det fria valet är en illusion är lite mer intressant på ett sätt. Jag håller med om kunskap och förmåga som väldigt viktiga men det finns en aspekt till och det är synen på sig själv och sin omgivning. Finns det människor som har ett fritt val? Om det inte gör det så ... ja då är ju allt förutbestämt i någon mening och då kanske vi inte behöver bry oss. Men om vissa har en möjlighet att välja i situationer som de står inför så måste dem vara ansvariga för sina val, vem annars. Om vissa inte har det vilka anser sig annars vara skyldiga att kliva in och ta ansvaret från de som inte har förmågan att välja? Vilka är de?

  Problemet är att man hamnar i något liknande med övermänniskor som är mer kompetenta att styra över andra och jag vill tro att alla ska behandlas med samma respekt som det innebär att vara ansvarig för sina val. Det innebär inte att vi inte skall hjälpa de som vill bli bättre bara att man placerar ansvaret där det hör hemma.

  Så jag lämnar det lite öppet om det finns en gud eller ej men att människor inte har ett fritt val i situationer de ställs inför tror jag inte på. Det är en syn på min omgivning som jag inte vill ha.

  The S&M Factor

  PS tack för lästippset, ska studera mera... bättre min förmåga till kloka val

  SvaraRadera