söndag 25 januari 2009

Hur blev jag ansvarig för Mellanöstern?

Det är en intressant fråga det här med ansvar. Hur fördelar vi ansvar och ved betyder det i så fall. Det kan gälla i frågor där det begås där det begås våldsbrott eller myndighetspersoner som inte gör sitt jobb etc.

I dagens SvD så skriver Barbro Eberan att väst har ett ansvar för Mellanöstern. Det skulle vara så pga västs agerande runt och efter andra världskriget. Om väst har ett ansvar så måste det rimligtvis betyda att det är folket i väst som har det. Det är många av oss som inte var födda då det begav sig men vi har tydligen ärvt detta ansvar från våra föräldrar och kanske deras föräldrar.

Om det är så att vi har ärvt detta ansvar så borde andra rimligtvis också ärva ansvar.

Var det inte så att arabstater var allierade med Hitler så därmed har de arvt ansvaret för vad det kan innebära. De som bor i Gaza kanske har ärvt ansvaret för 6 dagarskriget 1967 då alla araber förenades i att försöka radera ut Israel från kartan och historien. Judarna har väl i så fall ärvt ansvaret för Jesus korsfästelse och gud vet hur mycket vi alla har ärvt genom alla tider.

Jag anser att jag är ansvarig för det jag kan påverka och jag anser att vi alla har ett ansvar att göra gott och vara goda men jag kan faktiskt inte känna att jag har ett ansvar för att Hamas och palestinier är arga och skickar raketer på kvinnor och barn och att Israel olagligt bygger bosättningar på Palestiniers mark eller ger igen för raketerna med kanske mer våld än klokhet.

Barbro kanske är gammal nog att känna ett ansvar för vad som pågår men de flesta gör nog inte det. Det är en intressant fråga eller hur?

För övrigt anser jag att socialism är omänskligt och att monopol ska fröstöras.

The S&M Factor

www.fairandbalanced.se

1 kommentar:

  1. Klockrent. Jag tar ansvar för denna kommentar men så f-n jag tar ansvar för något annat.

    SvaraRadera