fredag 7 november 2008

Ett slag för handslag

”Här har du kardan!”, ”Vi tog i hand på det”, ”Ta emot min utsträckta hand”

Är det någon vettig i Sverige som inte inser betydelsen av att, i vårt land, ta någon i hand och se dem i ögonen? Det är en handling av respekt, om förtroende och tillit. Kan jag lita på den här personen? (Det finns ju ingen kniv i den handen just nu i alla fall)

Det är helt otroligt märkligt att det har gjorts till något konstigt som andra kulturer i vårt land inte skall behöva ta någon som helst hänsyn till.

Är det så att vi i Sverige skall ta seden dit vi kommer och ta seden som kommer? Vem tar vår sed som den kommer?

Skälet som anförts skall tydligen vara religiöst men det står inte i koranen (vad jag förstår) utan är en tradition och sedvänja. Det är så muslimska kvinnor agerar mot andra män i muslimska länder för att det inte skall finnas risk för ”misstolkning” så därför hälsar man inte med handslag på män men man gör det mot kvinnor. Alltså borde muslimska kvinnor kunna hälsa på alla kvinnor i Sverige och på kristna män då det inte skulle misstolkas av oss, men inte på muslimska män, för en muslimsk man kan inte hälsa på en kvinna med handslag utan risk för misstolkning av avsikten, tydligen!

Är det verkligen så svårt för en muslimsk man att ta en kvinna artigt i handen och hälsa?

Kort sagt så är det inte mer märkvärdigt än så här; I Sverige hälsar vi och visar respekt med handslag och ögonkontakt. Det är upp till var och en att göra som den vill och som den finner bekvämt men det är också upp till den andre att inte gilla det. Så om en person väljer att inte ta emot en utsträckt hand så får den acceptera att inte bli helt accepterad.

Kort sagt, muslimska kvinna, ställ dig vid sidlinjen om oss andra … om du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar